Αγ. Ασωμάτων 47, 10553 Αθήνα    ledakis@ath.forthnet.gr   210.322 6054
logo ledakis

ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ"
FOUNDATION OF CULTURE & EDUCATION "ANDREAS LENTAKIS"

 • ΤΟΤΕΜΙΣΜΟΣ
  (1974)

 • Σύμμεικτα Μήλου
  (1973)

 • Η Καταστροφή της Μήλου

 • Παρακρατικές Οργανώσεις και 21η Απριλίου
  (1975)

 • Παναγής Λεκατσάς
  (1976)

 • Εμμανουήλ και Αντώνιος Σκορδίλης
  (1977)

 • Ιερεύς Σκορδίλης, Λιμπεράκης Γερακάρης
  (1979)

 • ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΟΛΟΙ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
  (1983)

 • Paterna, Paternis
  (1985)

 • Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηδη
  (1986)

 • Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία
  (1986)

 • Είναι η Γυναίκα κατώτερη από τον Άντρα;
  (1986)

 • Παλατινή Ανθολογία
  (1972)

 • Παλατινή Ανθολογία
  (1988)

 • Τα είπε όλα ο Μαρξ;
  (1990)

 • Ιερά Πορνεία
  (1990)

 • Ρωμανός ο Μελωδός, Κώστας Βάρναλης
  (1991)

 • Ο Έρωτας πριν από την Πατραρχία
  (1998)

 • Λευκή Βίβλος - ΕΔΑ

 • Τοτεμισμός
  (1974)

 • Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  (1999)

 • Ημερίδα Εγκληματικότητας
  (2000)

 • Συμπόσιο Έρωτα
  (2003)

 • Ημερίδα Διασποράς
  (2007)

 • Α' Συνέδριο Δρόμοι Νεολαίας
  (2005)

 • Β' Συνέδριο Δρόμοι Νεολαίας
  (2007)

 • Γ' Συνέδριο Δρόμοι της Νεολαίας
  (2011)

 • 10 Χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Λεντάκη
  (2007)

 • Για την Παιδεία, Τον Πολιτισμό
  (2010)

 • Idryma Ledakis 01
 • Idryma Ledakis 02
 • Idryma Ledakis 03
 • Idryma Ledakis 04

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

εκπαιδευτικά προγράμματα
Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα είναι μια σταθερή μας δραστηριότητα εδώ και δέκα χρόνια και μάλλον το μοναδικό πρόσφορο μέσο αυτοχρηματοδότησης μας, όχι επαρκές στην μακρόχρονη περίοδο οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα, αλλά ένα μέσον ασθενούς  επιβίωσης, έχουν ποικίλη θεματολογία και έχουν αξιολογηθεί ως πολύ ουσιαστικές εφαρμογές στο χώρο της παιδείας, ειδικότερα στην Αβάθμια και Ββάθμια (Γυμνάσιο) εκπαίδευση, διότι παρέχουν συμπληρωματική και αφομοιώσιμη μάθηση στα παιδιά, ενόσω αυτά βρίσκονται σε εξωσχολικό περιβάλλον και μέσα σε ένα ψυχαγωγικό κλίμα.

εκπαιδευτικά προγράμματα

‘Όταν δε λέμε το μοναδικό μέσο εσόδων, το εννοούμε, γιατί το ίδρυμά μας δεν έχει χρηματοδοτηθεί από τον δημόσιο κορβανά ούτε ένα ευρώ εδώ και 11 χρόνια, έχοντας μια συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία και δραστηριότητα, που πολλά ιδρύματα δεν έχουν, αλλά χρηματοδοτούνται. Αυτό το λέμε, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι τα ιδρύματα γενικώς έχουν εξασφαλισμένους και πλούσιους πόρους.

Τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί, απολαμβάνουν μια θερμή φιλοξενία, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε γνωστικά δρώμενα στους σύγχρονους, ηλεκτρονικά εξοπλισμένους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου, που στεγάζει το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπ/σης «Ανδρέας Λεντάκης» στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, στον Κεραμεικό.

Τα οκτώ προγράμματά μας, που σχεδιάστηκαν και εφαρμόζονται από έμπειρους μουσειο-παιδαγωγούς, με γνώμονα την ηλικία, τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, βασίστηκαν στις οδηγίες και κατευθύνσεις του αναλυτικού προγράμματος για κάθε τάξη. Τα παιδιά κατακτούν την γνώση με δημιουργικό κι ευχάριστο τρόπο, μέσα σ’ ένα πλαίσιο, που ενθαρρύνει τον πειραματισμό, καλλιεργεί τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη τους και συμπληρώνει τον εκπαιδευτικό ρόλο του σχολείου.

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
(για τις Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄,Β΄,Γ΄ Γυμνασίου):

βόλτα στο ιστορικό κέντροΜια περιήγηση στην ιστορία και τις όψεις του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (προβολή εικόνων, εκπαιδευτικά παιχνίδια). Τα παιδιά παρατηρούν την εξέλιξη του ιστορικού κέντρου της πόλης από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, έρχονται σε επαφή με τα γνωστότερα κτήρια και τη λειτουργία τους, συγκρίνουν τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον.

Σημαντική από εφέτος είναι η παραγωγή CD ROM για το ιστορικό κέντρο του Ιδρύματος, που συμπληρώνει πολλαπλά το ρόλο του εκπαιδευτικού προγράμματος, που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα. Ευνόητο είναι ότι θα λειτουργήσει επιμορφωτικά και ως προς τα σχολεία, τα οποία δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα (π.χ. σχολεία από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας).

Ειδικότερα, το CD-ROM θα περιλαμβάνει το γνωστικό κομμάτι, όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για τις σημαντικότερες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, καθώς και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, μέσω των οποίων τα παιδιά θα ενσωματώνουν την πληροφορία-γνώση μέσω της ψυχαγωγίας. Η τοποθεσία του Ιδρύματος στον Κεραμεικό, μέσα στο Ιστορικό κέντρο, λειτουργεί ενισχυτικά και δίνει τη δυνατότητα και ρεαλιστικής περιήγησης στη συνέχεια, στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Ταξίδια στους πολιτισμούς
(για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και την Α΄ & Β΄ Γυμνασίου):

ταξίδια στους πολιτισμούςΈνα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει στόχο τη διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων του παιδιού για τον κόσμο και τον άνθρωπο, αλλά κυρίως την ευαισθητοποίησή του για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των πολιτισμών. Μέσα από την προβολή εικόνων, μουσικά ακούσματα, χαρακτηριστικά αντικείμενα και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά προσεγγίζουν τρεις πολύ σημαντικούς παγκόσμιους πολιτισμούς: τον αφρικάνικο, τον ινδιάνικο και τον ινδικό πολιτισμό. Με μέσο τη μουσική, το χορό και τις τελετουργίες του κάθε λαού, ταξιδεύουν σε κόσμους μακρινούς αλλά ταυτόχρονα και κοντινούς με την έννοια του παγκόσμιου “χωριού” μας. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με εκθέσεις Τέχνης στους χώρους του Ιδρύματος.

συναισθήματα και χρώματαΣυναισθήματα και Χρώματα 
(για τις Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄ Δημοτικού):

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ασχολείται με την τέχνη, μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια, προβολή εικόνων και δραστηριότητες καλλιτεχνικής έκφρασης. Μια ερμηνεία των έργων τέχνης, όχι μόνο από τα υλικά που τα αποτελούν, αλλά κυρίως από τα συναισθήματα που μας δημιουργούν.

Τέχνη και Γεωμετρία
(για τις Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου):

τέχνη και γεωμετρίαΟι μαθητές καλούνται να λύσουν τα μυστήρια της τέχνης και της γεωμετρίας, αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης. Μέσα από την παρατήρηση, το διάλογο αλλά και με μουσικο-κινητικά παιχνίδια προσεγγίζουν βασικές αρχές της τέχνης και διακρίνουν τη μαγική σύνδεσή της με τη γεωμετρία.

Όλα τα προγράμματα πλαισιώνονται από πλούσιο εποπτικό υλικό και συνοδεύονται από εκπαιδευτικό φυλλάδιο για τους μαθητές με δημιουργικές δραστηριότητες κι ενημερωτικό φυλλάδιο για τους εκπαιδευτικούς με πληροφορίες για το Ίδρυμα, το πρόγραμμα και ιδέες για τη διεύρυνσή του μετά την επίσκεψη.

Ταξιδεύοντας με την Ελληνική Μυθολογία
(για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου):

ταξίδια στη μυθολογίαΈνα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με την μυθολογία μέσα από μια αντίστοιχη έκθεση ζωγραφικής, αλλά και να  μπορέσουν στη συνέχεια να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από  δραστηριότητες πάνω σε μυθολογικά θέματα και να παρατηρήσουν τον τρόπο, που η ζωγράφος αποδίδει τους μύθους. Αναζητείται η σύνδεση του μύθου με την καθημερινότητά μας, όπως και η σχέση μυθολογίας-τέχνης. Το πρόγραμμα δεν προϋποθέτει ιστορικές γνώσεις.

Και τα 3 καινούρια  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ  μας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ημερολόγιο των ζώωνΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
(Γ΄, Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου)

Τι θα έγραφαν τα ζώα για μας αν κρατούσαν ημερολόγιο; Ψάχνοντας τα κρυμμένα ίχνη των δεινοσαύρων, τα παιδιά ανακαλύπτουν το ημερολόγιο των ζώων. Ξεφυλλίζοντάς το, εμπλέκονται σε ένα βιωματικό παιχνίδι μέσα από το οποίο εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για τα ζώα, αναγνωρίζουν την αξία της προστασίας τους και κατανοούν τις ανάγκες και τη συμπεριφορά τους. Είναι γενικότερα μια ψυχαγωγική εκπαίδευση στο σοβαρό κεφάλαιο της φιλοζωίας.

θέατρο σκιώνΘΑ ΦΑΜΕ, ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ… ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΑ ΝΟΙΑΣΤΟΥΜΕ
(Β΄,Γ, Δ΄& Ε΄ Δημοτικού)

Μια ξεχωριστή παράσταση θεάτρου σκιών αφιερωμένη στο περιβάλλον. Με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του λαϊκού μας ήρωα, στήνουν βήμα βήμα τη δική τους παράσταση και μεταφέρουν το πιο χαρούμενο μήνυμα για την προστασία της φύσης.

πράσινη πόληΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟ
(ΣΤ΄ Δημοτικού & Α΄, Β΄ Γυμνασίου)

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να αναλογιστούν οι μαθητές τις δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης που επιβαρύνουν το περιβάλλον και να διερευνήσουν λύσεις πιο σύγχρονες και φιλικές. Μέσα από την εξερεύνηση, τη διαλογική αντιπαράθεση και το παιχνίδι ρόλων, οι πολίτες του μέλλοντος παίρνουν «πράσινη μπογιά» και σχεδιάζουν την πόλη που θέλουν να ζήσουν.


Εναλλακτική μας πρόταση είναι να έρθουμε εμείς στο χώρο σας για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που θα επιλέξετε. Με αυτό τον τρόπο το σχολείο σας διευκολύνεται σημαντικά, διότι δεν θα έχει το κόστος της μετακίνησης των μαθητών με πούλμαν. Η διάρκεια του προγράμματος δεν αλλάζει και επί πλέον θα μπορούσαμε την ίδια μέρα να το πραγματοποιήσουμε σε περισσότερες της μιας τάξεως.

Το κάθε  πρόγραμμα διαρκεί 90 λεπτά με ενδιάμεσο διάλειμμα 5-10 λεπτών και δωρεάν αναψυκτικό και συμμετοχή 50-60 παιδιών (2 ομάδες των 25-30 μαθητών).

Κόστος συμμετοχής 4€ το κάθε παιδί.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΩΣ 4), ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.


Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης»,
Αγίων Ασωμάτων 47(& Πειραιώς)- Κεραμεικός (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ “Θησείο”)
Τηλ. Επικοινωνίας: 210-3226054, 3226075 (και fax)
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.ledakis.gr

Πληροφορίες και κρατήσεις για σχολικές επισκέψεις: κ. Δαρβίρα Ιωάννα


Κατεβάστε το Φυλλάδιό μας 
ekpaideytika triptyxo

logo ledakis

ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ"

Αγ. Ασωμάτων 47, 10553 Αθήνα     ledakis@ath.forthnet.gr     210.322 6054   

Copyright © 2017 ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ"
by mm