Αγ. Ασωμάτων 47, 10553 Αθήνα    ledakis@ath.forthnet.gr   210.322 6054
logo ledakis

ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ"
FOUNDATION OF CULTURE & EDUCATION "ANDREAS LENTAKIS"

  • Idryma Ledakis 01
  • Idryma Ledakis 02
  • Idryma Ledakis 03
  • Idryma Ledakis 04

Ανδρέας Λεντάκης (1935-1997) - Ο Πολιτικός

λεντάκης πολιτικός

Με την Μεταπολίτευση υπήρξε ιδρυτικό μέλος της νέας ΕΔΑ, την Διακήρυξη της οποίας συνέταξε και διατέλεσε Πρόεδρος του κόμματος από το 1987 έως το 1993.

Εξελέγη τρεις κατά σειράν φορές (1978, 1982 και 1986) δήμαρχος Υμηττού. Εμπνευστής και θεμελιωτής πανελλήνιων θεσμών και καινοτομιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση : Κ.Α.Π.Η. (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων ιδρύοντας το πρώτο ΚΑΠΗ το 1981 στον μικρό και άπορο τότε Δήμο Υμηττού), Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (θεσμός που διευρύνθηκε με την συμβολή του στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '80 σε όλη την Ελλάδα και τον ελληνισμό της διασποράς (Bέλγιο, Γερμανία, Kύπρο κ.α.), Θέατρο Βράχων Υμηττού- Βύρωνα 1986, Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης από την αρχή της θητείας του, 1ο Διεθνές Συμπόσιο υπαίθριας Γλυπτικής, πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», δωρεάν θαλάσσια μπάνια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απόρων δημοτών, 22 υποτροφίες εσωτερικού και εξωτερικού ετησίως σε φοιτητές Έλληνες και Ελληνοκύπριους, Κ.Ε.Τ.Α. (Κοινωνικό Εργαστήρι Τοπικής Αυτοδιοίκησης), διακρατικό πρόγραμμα-πιλότο για την μη χρήση τοξικών ουσιών στην Β’βάθμια εκπαίδευση, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο για τις χαμένες πατρίδες, Μουσείο «Κάστρο του Υμηττού», δύο δημοτικά πάρκα «Άρη Αλεξάνδρου» και «Πέτρου & Παύλου», ΙΚΑ Υμηττού, κλειστό γυμναστήριο στην Γυμναστική Ακαδημία.

Η προσφορά του ως δημάρχου συνεχίστηκε με τους αγώνες του για την T.A. και μέσα στο Κοινοβούλιο, όπου εκπροσώπησε την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση επί τέσσερα χρόνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης και εκλέχθηκε 2 φορές Αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής των Δήμων της Ευρώπης.

Από τους πρωτοπόρους εισήγαγε στην Τ.Α. την διάσταση της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτιστικής δημιουργίας.

Το1994 Κατέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

 

logo ledakis

ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ"

Αγ. Ασωμάτων 47, 10553 Αθήνα     ledakis@ath.forthnet.gr     210.322 6054