Αγ. Ασωμάτων 47, 10553 Αθήνα    ledakis@ath.forthnet.gr   210.322 6054
logo ledakis

ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ"
FOUNDATION OF CULTURE & EDUCATION "ANDREAS LENTAKIS"


Εκπαιδευτικά Προγράμματα

εκπαιδευτικά προγράμματα
Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα είναι μια σταθερή μας δραστηριότητα εδώ και δεκαπέντε χρόνια και μάλλον το μοναδικό πρόσφορο μέσο αυτοχρηματοδότησης μας, όχι επαρκές στην μακρόχρονη περίοδο οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα, αλλά ένα μέσον ασθενούς  επιβίωσης, έχουν ποικίλη θεματολογία και έχουν αξιολογηθεί ως πολύ ουσιαστικές εφαρμογές στο χώρο της παιδείας, ειδικότερα στην Αβάθμια και Ββάθμια (Γυμνάσιο) εκπαίδευση, διότι παρέχουν συμπληρωματική και αφομοιώσιμη μάθηση στα παιδιά, ενόσω αυτά βρίσκονται σε εξωσχολικό περιβάλλον και μέσα σε ένα ψυχαγωγικό κλίμα.

εκπαιδευτικά προγράμματα

‘Όταν δε λέμε το μοναδικό μέσο εσόδων, το εννοούμε, γιατί το ίδρυμά μας δεν έχει χρηματοδοτηθεί από τον δημόσιο κορβανά ούτε ένα ευρώ εδώ και 11 χρόνια, έχοντας μια συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία και δραστηριότητα, που πολλά ιδρύματα δεν έχουν, αλλά χρηματοδοτούνται. Αυτό το λέμε, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι τα ιδρύματα γενικώς έχουν εξασφαλισμένους και πλούσιους πόρους.

Τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί, απολαμβάνουν μια θερμή φιλοξενία, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε γνωστικά δρώμενα στους σύγχρονους, ηλεκτρονικά εξοπλισμένους χώρους του νεοκλασικού κτιρίου, που στεγάζει το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπ/σης «Ανδρέας Λεντάκης» στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, στον Κεραμεικό.

Τα οκτώ προγράμματά μας, που σχεδιάστηκαν και εφαρμόζονται από έμπειρους μουσειο-παιδαγωγούς, με γνώμονα την ηλικία, τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, βασίστηκαν στις οδηγίες και κατευθύνσεις του αναλυτικού προγράμματος για κάθε τάξη. Τα παιδιά κατακτούν την γνώση με δημιουργικό κι ευχάριστο τρόπο, μέσα σ’ ένα πλαίσιο, που ενθαρρύνει τον πειραματισμό, καλλιεργεί τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη τους και συμπληρώνει τον εκπαιδευτικό ρόλο του σχολείου.

Ο Μικρός Πρίγκιπας και τα μυστικά του
(για τις όλες τις τάξεις Δημοτικού και Γυμνασίου):

Ο Μικρός ΠρίγκιπαςΤι μπορεί να μας πει ένα βιβλίο γραμμένο 80 χρόνια πριν για την αγάπη, την αληθινή φιλία, την αφοσίωση και την ευθύνη απέναντι σε αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν;
Με αφορμή το αριστούργημα του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ ταξιδεύουμε στον κόσμο του Μικρού Πρίγκιπα, παίζουμε, δημιουργούμε και μαθαίνουμε τον τρόπο που εξημερώνεται μια άγρια αλεπού και πώς η αγάπη για ένα μικρό τριαντάφυλλο το κάνει μοναδικό! Τα βήματά του μας οδηγούν σε ηθικά ιδεώδη, μπολιάζοντας τα παιδιά με τα πιο ζεστά και θετικά συναισθήματα.

"Εδώ Πολυτεχνείο"
(για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου):

Εδώ ΠολυτεχνείοΕδώ ΠολυτεχνείοΟι μαθητές παρακολουθούν την πολιτική, ιστορική και κοινωνική εξέλιξη από τη Δικτατορία της 21 Απριλίου του 1967 έως την εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17 Νοεμβρίου του 1973.

Μέσω του ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος μας,οι μαθητές σχηματίζουν μια εμπεριστατωμένη εικόνα για τα ιστορικά δρώμενα στη διάρκεια της δικτατορίας. Τα παιδιά χωρισμένα σε δύο ομάδες συμμετέχουν σε εργασίες και projects, με θέμα επιλογής τους από την ηλεκτρονική παρουσίαση του προγράμματος και στη συνέχεια εκπαιδευτικοί, μουσειο-παιδαγωγοί και μαθητές επιδίδονται σε εποικοδομητικό διάλογο, καλλιεργώντας  με αυτόν τον τρόπο δομές για την ανάπτυξη δημοκρατικής και κριτικής σκέψης.

Περπατώντας στο Δρόμο του Ιστορικού ‘’ΟΧΙ’’ του ΄40
(για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου):

Το όχιΟι μαθητές μέσα από πλούσιο οπτικό  υλικό διαφανειών, αποσπάσματα εφημερίδων, ηχητικών ντοκουμέντων και βίντεο του Έπους του ΄40, επεξεργάζονται τις συνθήκες της εποχής και μέσω του διαλόγου απατώνται ερωτήματα, με σκοπό την οικοδόμηση του δημοκρατικού ιδεώδους.
Στη συνέχεια, μέσα από τη δική τους ματιά -με τη μέθοδο της ενσυναίσθησης -, δραματοποιούν μια πτυχή της ιστορίας  με σκοπό την κατά το δυνατόν αντικειμενική προσέγγιση των γεγονότων.

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
(για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου):

βόλτα στο ιστορικό κέντροΗ έδρα του Ιδρύματος μας στον Κεραμεικό, μέσα στο Ιστορικό Κέντρο διευκολύνει την περιήγηση - εκτός από την εικονική μέσα στο χώρο του Ιδρύματος με προβολή εικόνων σε smartboard – και τη ρεαλιστικήβόλτα στην ιστορία και τα μνημεία της μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.
Βγαίνουμε στο δρόμο και μπλεκόμαστε σε μια περιπέτεια ανακαλύπτοντας κρυμμένες γωνιές και μυστικά της.

Οι μαθητές παρατηρούν την εξέλιξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, έρχονται σε επαφή με τα γνωστότερα κτήρια της πόλης και τη λειτουργία τους, συγκρίνουν τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον της Αθήνας.

Ταξίδια στους πολιτισμούς
(για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και την Α΄ & Β΄ Γυμνασίου):

ταξίδια στους πολιτισμούςΈνα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει στόχο τη διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων του παιδιού για τον κόσμο και τον άνθρωπο, αλλά κυρίως την ευαισθητοποίησή του για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των πολιτισμών. Μέσα από την προβολή εικόνων, μουσικά ακούσματα, χαρακτηριστικά αντικείμενα και δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά προσεγγίζουν τρεις πολύ σημαντικούς παγκόσμιους πολιτισμούς: τον αφρικάνικο, τον ινδιάνικο και τον ινδικό πολιτισμό. Με μέσο τη μουσική, το χορό και τις τελετουργίες του κάθε λαού, ταξιδεύουν σε κόσμους μακρινούς αλλά ταυτόχρονα και κοντινούς με την έννοια του παγκόσμιου “χωριού” μας. 

Δραματοποιημένη αφήγηση του λαϊκού παραμυθιού
«Η πούλια και ο Αυγερινός»

Αρχή του παραμυθιού...
Καλησπέρα της αφεντιάς σας!

Το φωτεινό στερέωμα, αυτός ο μαγικός τόπος που αναγκάζει μικρούς και μεγάλους να στρέψουν το βλέμμα τους και να θαυμάσουν τα φωτεινά του αστέρια, γνωστά και λιγότερο γνωστά, διάσημα και άσημα και να αναρωτηθούν για μύθους και ιστορίες, αλήθεια και παραμύθια, είναι ο μαγικός τόπος πάνω στον οποίο πατάει το λαϊκό παραμύθι «Η Πούλια και ο Αυγερινός» με στόχο να εξηγήσει, να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει, φυσικά φαινόμενα, σύμβολα και συμπεριφορές.

Δύο αδέρφια, η Πούλια και ο Αυγερινός, θα ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι αυτοπραγμάτωσης, μόνοι ενάντια στον φόβο του άγνωστου και της απώλειας της αγάπης για να λάμψουν μετά από δοκιμασίες και μαγικές μεταμορφώσεις σαν φωτεινά αστέρια στον ουρανό.

Το παραμύθι αποδίδεται με τη μορφή μιας performance με διαδραστικά στοιχεία, κατά την διάρκεια της οποίας τα παιδιά με κατευθυνόμενη εμψύχωση παρακινούνται να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν στην παράσταση μέσω των δικών τους εκφραστικών μέσων σε κομβικά σημεία αφήγησης τους παραμυθιού και πάντα με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας/ μουσειοπαιδαγωγού. 

Ο συνδυασμός κουκλοθέατρου, παιχνιδιού και κινητικής έκφρασης, επιστρατεύονται για να εξυπηρετήσουν το δικό τους παραστατικό κώδικα, καθώς μια έντεχνη κίνηση, που εκπέμπει νόημα είναι ήδη μια σκηνική πράξη.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και της Α΄ τάξης του Δημοτικού, τα οποία χαίρονται την έμπνευση που τους δίνουν τα φανταστικά θέματα και οι μαγικές καταστάσεις.

Διάρκεια θεατρικής εμπειρίας: 60' με εμψύχωση θεατρικού παιχνιδιού
Συντελεστές παράστασης
Διασκευή Κειμένου – Δήμητρα Γιάντσιου
Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Στόγια Χριστίνα
Σκηνικά αντικείμενα -Κοστούμια – Latrakia
Παραγωγή – θεατρική Ομάδα - Latrakia
Ερμηνεύει: Δήμητρα Γιάντσιου
Φωνές: Χριστίνα Στόγια, Γιάννης Νάπας
Από 30 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με εκθέσεις Τέχνης στους χώρους του Ιδρύματος.

συναισθήματα και χρώματαΣυναισθήματα και Χρώματα 
(για τις Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄ Δημοτικού):

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ασχολείται με την τέχνη, μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια, προβολή εικόνων και δραστηριότητες καλλιτεχνικής έκφρασης. Μια ερμηνεία των έργων τέχνης, όχι μόνο από τα υλικά που τα αποτελούν, αλλά κυρίως από τα συναισθήματα που μας δημιουργούν.

Τέχνη και Γεωμετρία
(για τις Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου):

τέχνη και γεωμετρίαΟι μαθητές καλούνται να λύσουν τα μυστήρια της τέχνης και της γεωμετρίας, αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης. Μέσα από την παρατήρηση, το διάλογο αλλά και με μουσικο-κινητικά παιχνίδια προσεγγίζουν βασικές αρχές της τέχνης και διακρίνουν τη μαγική σύνδεσή της με τη γεωμετρία.

Όλα τα προγράμματα πλαισιώνονται από πλούσιο εποπτικό υλικό και συνοδεύονται από εκπαιδευτικό φυλλάδιο για τους μαθητές με δημιουργικές δραστηριότητες κι ενημερωτικό φυλλάδιο για τους εκπαιδευτικούς με πληροφορίες για το Ίδρυμα, το πρόγραμμα και ιδέες για τη διεύρυνσή του μετά την επίσκεψη.

Ταξιδεύοντας με την Ελληνική Μυθολογία
(για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου):

ταξίδια στη μυθολογίαΈνα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με την μυθολογία μέσα από μια αντίστοιχη έκθεση ζωγραφικής, αλλά και να  μπορέσουν στη συνέχεια να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από  δραστηριότητες πάνω σε μυθολογικά θέματα και να παρατηρήσουν τον τρόπο, που η ζωγράφος αποδίδει τους μύθους. Αναζητείται η σύνδεση του μύθου με την καθημερινότητά μας, όπως και η σχέση μυθολογίας-τέχνης. Το πρόγραμμα δεν προϋποθέτει ιστορικές γνώσεις.

Το καινούριο  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ  μας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

πράσινη πόληΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟ
(ΣΤ΄ Δημοτικού & Α΄, Β΄ Γυμνασίου)

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να αναλογιστούν οι μαθητές τις δραστηριότητες των κατοίκων της πόλης που επιβαρύνουν το περιβάλλον και να διερευνήσουν λύσεις πιο σύγχρονες και φιλικές. Μέσα από την εξερεύνηση, τη διαλογική αντιπαράθεση και το παιχνίδι ρόλων, οι πολίτες του μέλλοντος παίρνουν «πράσινη μπογιά» και σχεδιάζουν την πόλη που θέλουν να ζήσουν.


Εναλλακτική μας πρόταση είναι να έρθουμε εμείς στο χώρο σας για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που θα επιλέξετε. Με αυτό τον τρόπο το σχολείο σας διευκολύνεται σημαντικά, διότι δεν θα έχει το κόστος της μετακίνησης των μαθητών με πούλμαν. Η διάρκεια του προγράμματος δεν αλλάζει και επί πλέον θα μπορούσαμε την ίδια μέρα να το πραγματοποιήσουμε σε περισσότερες της μιας τάξεως.

Το κάθε  πρόγραμμα διαρκεί 90 λεπτά με ενδιάμεσο διάλειμμα 5-10 λεπτών και δωρεάν χυμός και συμμετοχή 50-60 παιδιών (2 ομάδες των 25-30 μαθητών).


Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης»,
Αγίων Ασωμάτων 47(& Πειραιώς)- Κεραμεικός (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ “Θησείο”)
Τηλ. Επικοινωνίας: 210-3226054, 3226075 (και fax)
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.ledakis.gr

Πληροφορίες και κρατήσεις για σχολικές επισκέψεις: 210.3226054


Κατεβάστε τα Φυλλάδιά μας 
ekpaideytika triptyxoΌλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα

logo ledakis

ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ"

Αγ. Ασωμάτων 47, 10553 Αθήνα     ledakis@ath.forthnet.gr     210.322 6054